Creatieve therapie

 

Soms zijn woorden niet toereikend voor dat wat je van binnen voelt. Soms wil je of kun je er ook nog geen woorden voor vinden.

Of soms heb je de behoefte om meer over jezelf te weten te komen. Over het waarom je je op een bepaalde manier gedraagt.

Creatieve therapie is een prachtige therapie om op een veilige manier te werken met het uiten van emoties. Het is ook een prachtige manier om jezelf te leren kennen, helderheid te krijgen in je situatie, je grenzen te onderzoeken en te kijken naar een nieuwe manier om je problemen op te lossen.

creatieve therapieEn het werken met kleuren, vormen en beelden is al genezend op zich.

Je hoeft helemaal niet te kunnen tekenen of schilderen. Het resultaat is niet belangrijk, het tekenen en schilderen zijn een middel, geen doel op zich.

Waarom creatieve therapie?

 -Je leert jezelf kennen

Hoe werk je aan een tekening of schilderij?

Hoe begin je aan een opdracht?

Wat gebeurt er als je moeilijkheden tegenkomt, wat doe je dan, hoe reageer je?

Welke kleuren hebben je voorkeur?

Maar ook: wat is jouw unieke eigenheid, jouw unieke kleur? Wat geeft jouw vreugde?

En wat heb je nodig om daar uitdrukking aan te kunnen en mogen geven?

-Je kunt jezelf uiten zonder woorden

Het brengt je in contact met alle gevoelens en emoties in jezelf.

Je kunt alle delen in jezelf een stem en aandacht geven door middel van het schilderen.

Het leert je communiceren met de kwetsbare delen in jezelf, maar ook met je natuurlijke spontaniteit, je creativiteit, je kracht, je Ware Zelf!

-Van denken naar voelen

Beelden zijn de taal van de ziel. Beelden brengen je ook sneller bij het gevoel dan praten. Schilderen is een uitstekende manier om uit je denken te gaan, je gevoelens te leren kennen en naar buiten te brengen.

-Je ondervindt de helende werking van kleuren

De genezende werking van kleuren is sinds mensenheugenis bekend. Er valt over kleuren dan ook heel veel te vertellen.

Ook in de chakraleer worden (de trillingen van) kleuren gebruikt om weer in balans te komen.

Het gebruik van kleuren is ook belangrijk in de binnenhuisarchitectuur, de kledingkeuze, lifestyle. Nou ja, overal en altijd eigenlijk. Meer nog dan we beseffen.

-Opnieuw leren spelen

We mogen onszelf weer leren toestaan te spelen. Te ontdekken en experimenteren. Het hoeft allemaal niet zo zwaar en plichtmatig. Door te spelen ontdek je weer kanten van jezelf waar je niet bewust van was dat je dat in je had. Dat het ook een deel van jou is!

-Je maakt contact met je scheppende vermogens

Jij bent de schilder/schepper en het doek is het schilderij van je leven. Je hebt alle kleuren tot je beschikking. Hoe wil je dat je het schilderij van je leven eruit gaat zien?

De belemmerende overtuigingen die je in dat proces tegenkomt leer je te zien, om te zetten en los te laten. Steeds meer ga je ontdekken wat je werkelijke wensen en verlangens zijn en hoe je dat kunt gaan vormgeven.

Werkwijze:

De werkwijze is afhankelijk van de klacht of het thema waar je aan wilt werken.

We beginnen met een intakegesprek. We bespreken je wensen en je situatie.

Dan kom ik met een voorstel waarin de lengte van de sessies (1 of 1,5 uur) en een verwachting ten aanzien van het aantal sessies naar voren gebracht zullen worden. Zijn we het daarover eens dan kan de therapie beginnen.

De lengte van de therapie kan enorm verschillen en hangt van veel factoren af.

Na maximaal 5 sessies houden we een evaluatie waarin we de voortgang en eventuele bijstelling van het plan bespreken. Zo houden we elkaar op de hoogte van de wederzijdse verwachtingen en wensen en blijft alles helder en overzichtelijk.

Ieder mens is uniek. Ook in de hulpvraag. De manier waarop we gaan werken is dan ook uniek en niet in een systeem te vangen. De keuze van de oefeningen of opdrachten komt ook intuïtief tot stand en is geheel toegespitst op jouw situatie op dat moment.

Soms zijn dat schilderopdrachten die binnen een korte tijd gedaan moeten worden, soms is het werken met bepaalde kleuren belangrijk, soms maak ik gebruik van visualisaties etc.

Zoals ik ook al aangaf in de inleiding van de psychosociale begeleiding, zijn de verschillende disciplines die ik aanbied niet altijd strak afgebakend. Zo kan het gebeuren dat er tijdens een creatieve therapiesessie niet geschilderd wordt maar alleen gepraat, en dat er tijdens een sessie counseling ineens een schilderij gemaakt gaat worden. Dat is dan wat er op dat moment ontstaat en nodig is.

Voor wie?

Creatieve therapie kan worden toegepast bij een heel scala aan klachten bijvoorbeeld angsten, onzekerheden, depressie, burnout, posttraumatische stressklachten, lichamelijke (motorische) klachten, rouwverwerking, zorgen, levensvragen, zelfbeeld en zelfvertrouwen, enz.

 

 

 

 

Reacties zijn uitgeschakeld.